‘We krijgen nu meer prikkels op één dag dan de oertijdmens in een heel jaar’

Gallieth Haaker UMC Amsterdam

Inmiddels is ook de wetenschap overtuigd: Het effect van meditatie op onze gezondheid

 

Stress verminderen – door regelmatig te mediteren verminder je de hoeveelheid stress, waardoor je je veel beter kan gaan voelen.

De slaap verbeteren – mensen die regelmatig mediteren blijken volgens een studie makkelijker in slaap te vallen en beter door te slapen.

De concentratie verbeteren – stelden vast dat slechts vier dagen mediteren al genoeg is om je concentratievermogen tijdelijk te verhogen. Vooral beginners kunnen een flinke verbetering van de concentratie verwachten.

Angsten laten afnemen – minder stress kan ook leiden tot minder angst. Volgens een onderzoek hebben mensen die regelmatig mediteren minder last van angsten, fobieën, paniekaanvallen en sociale angst.

Een positief humeur geven – door te mediteren, kun je positiever worden. Meditatie kan een positievere kijk op het leven geven, vooral als het dagelijks wordt beoefend.

Depressie tegengaan – meerdere studies hebben aangetoond dat mediteren kan zorgen voor een afname van depressieve gevoelens. Een andere studie toonde aan dat je door te mediteren veranderingen in het brein kunt krijgen die verband houden met positief denken en optimisme.

Compassie laten toenemen – meditatie kan je ook vriendelijker maken. Een onderzoek stelde dan ook vast dat mensen die regelmatig mediteren, minder ruzie in een huwelijk ervaren.

Vergeetachtigheid tegengaan – volgens onderzoek groeit de hippocampus in de hersenen door te mediteren. De hippocampus is verantwoordelijk voor het onthouden van informatie. 

Hoge bloeddruk laten dalen – de bloeddruk daalt niet alleen tijdens het mediteren zelf, maar ook doorlopend wanneer het een gewoonte is die regelmatig wordt beoefend.

Verslaving tegengaan – onderzoek laat zien dat mensen die via meditatie hun concentratie kunnen verbeteren, tegelijkertijd ook hun wilskracht trainen. Hierdoor wordt het makkelijker om emoties te reguleren en impulsen te beheersen, waardoor het makkelijker wordt om weerstand tegen verslaving te bieden.